Kung Fu

Iskolánkról

Iskola | Sportegyesület | Közösség

Iskolánkról

1994. október 3-án volt az első Kung Fu edzés Hévízen a Bibó Gimnázium tornatermében. Körülbelül negyven fővel indult a képzés, amely akkor a harmadik Shaolin Kung-Fu iskola volt az országban.

A következő tanévben kezdtem el a gyerek-csoportokkal való foglalkozásokat, először csak Hévízen, majd Alsópáhokon és Keszthelyen is. A gyerekek közül folyamatosan töltődött a felnőtt csoport, illetve néhány év után beindult az a folyamat, – amely azóta is tart – hogy a gyerekekkel együtt a szülők is elkezdik az edzéseket a „nagyoknál”. A foglalkozásokon a hatévestől a negyvenhat évesig, a kezdőktől a mesterekig mindenki egy teremben edz esténként, differenciáltan. Külön szakmai kihívás számomra ezt a helyzetet kezelni és egyben ez az egyik kiemelt értéke is egyesületünknek.

Bertalan Ákos mester Pelso kung fu keszthely

“ Egy sportegyesületet, mint közösséget elsősorban a szellemi alapok tartják össze. Az alapításkor olyan emberi normákat – mint követendő célokat – határoztam meg, amelyek a keleti harcművészetek és a nyugati harci kultúrák erkölcsi kódexeiben egyaránt megtalálhatóak voltak. A Becsület, a Tisztesség, a Tisztelet, a Szeretet, a Hűség és az Önfeláldozás sok esetben megkopott, de örök érvényű tételei kísértek végig minket az elmúlt két évtizedben. 

Sifu Bertalan Ákos – Mester

Fizikális képzésünk két fő irányba mutat:

9

Tömegsport

A tömegsport vonal fő célja, hogy minél több emberrel ismertessük meg a mozgás örömét és lehetőleg – a pozitív gondolkodású harcművészetek erejével – életük szerves részévé tegyük a sportot.

9

Versenysport

A versenysport tovább tagolódik nálunk, hiszen a Kickbox és a Kung Fu szakágakban is versenyeznek sportolóink. Mindkét területen komoly sikereket értünk el. Több tucat magyar bajnoki cím mellett 10 Világbajnoki cím több ezüst és bronz, valamint Európa-bajnoki és Világkupa ezüstérmek vannak a polcainkon. Számos városi és egyéb elismerést, kitüntetést kaptunk edző és tanítványok egyaránt.

év alatt

rangos versenyeredmény

“ Bár a Kung Fu nem kifejezetten versenysport, mégis fontosnak tartom ezen megmérettetéseket, mert így tudjuk lemérni a munkánk minőségét, valamint azt hogy jó úton haladunk-e. A nemzetközi versenyek komoly kontrollt jelentenek, amelyre minden edzőnek és versenysportolónak szüksége van a saját helyzetének reális meghatározásához. Célom, hogy minél több emberrel megéreztessem a szigorú és fegyelmezett külső mögött rejlő szabadságot, amely a hiteles harcművészeteket átszövi, valamint hogy színvonalas versenysport lehetőséget teremtsek a fiataloknak. 

Sifu Bertalan Ákos – Mester

pelso_se_hero

Mestereink

Szakál Diána

Döbröntei Máté

Arany Máté

Bertalan Ákos

Kertész Kund

Lenner Tamás

mesterek pelso kung fu
pelso kung fu se keszthely mesterek

Stílusunkról

Ch’ang Dung Sheng nagymester

(1908 – 1986)

Szakértők szerint a XX. század egyik legnagyobb harcművésze volt… A shuai chiao nagymestere sohasem hátrált meg egy kihívás elől sem, és ami ennél is fontosabb, sohasem távozott vesztesen egy kihívás után sem! Több oldal is kevés lenne ahhoz, hogy Ch’ang mester legendás képességeiről és tudásáról írjak. Csak tiszetelettel és csodálattal beszélhetek róla.

Már fiatalon nagy népszerűségre és tudásra tett szert: több mester speciális technikáit sajátította el és állandóan továbbképezte magát. Tehette ezt mint a Nanking-i Kuo-Shu iskola tanulója és oktatója. Számos stílusban járatos volt – shuai chiao, Lo-Han, pa-Kua, shaolin kung fu. 

A harcművészet magasfokú átélése és a harcművész társadalomban szert tett hírneve folytán ezek közül két stílust alakított át: az egyik a Ch’ang Shih Tai Chi Chuan, a másik a Hsing-Jing Chuan. A harcművészek közössége mindkét módosított stílust elfogadta. A két stílus küzdelem központú, de őrzi az eredeti rendszer erejét.

Ch’ang nagymester oktatott néhány különleges helyen is: Taipei-i Központi Rendőrakadémia, Nanking-i Harcművészeti Intézet. Ő volt Tajvanon minden nemzeti bajnokság hivatalos felelőse, ezen kívül a hadsereg és a rendőrség fő kiképzője.Nagyon sok időt szentelt művészete terjesztésének, beutazta az egész világot, bemutatókat és szemináriumokat tartott… 78 éves korában hunyt el.

Tajvanban “élő nemzeti kincs“-nek tekintették és máig ő az egyetlen mester, akinek a piros-fehér-kék (Tajvan nemzeti színei) övet adományozták. Az övet vele együtt eltemették…

"A repülő pillangó" története avagy bővebben a mesterről...

” Ch’ang Dung Sheng nagymester 1908-ban, a majom évében született Hopei tartományban, amely egyébként arról ismert, hogy számos nagyszerű harcművészt adott a világnak. Az összes mester közül, akik az elmúlt 2000 évben kikerültek ebből a tartományból Ch’ang Dung Sheng a legismertebb nagymester – valószínűleg az utóbbi 300 év, de kétségtelenül az évszázad legjobb harcosa e stílusban.

Ch’ang Dung Sheng nagymester hét éves volt, mikor első Kung-Fu edzéseit vette. Az első technikákat apjától, nagyapjától tanulta. Később a híres Chang Fen-Yen volt tanítója, aki a Pao-Ting Shuai-Chiao – ennek az ősrégi stílusnak leggyorsabb és legerőteljesebb ága – legkiválóbb szakértőjének számított. Chang Fen-Yen Ping Jing-Yee legjobb tanítványa volt. Ping Jing-Yee életében akárcsak Ch’ang, élő legendává vált.

Ch’ang nagymester a kezdetek óta gyanította, hogy mestere Chang Feng-Yen kora legjobbjai közé tartozik. Ezt bizonyította az is, hogy minden fiatal harcos vele együtt akart edzeni. A sok jelentkező közül csak nagyon keveseket fogadott tanítványául. Ch’ang nagymester nem csak ezen kevés kiválasztottak egyike volt, de már 17 évesen mester elnevezésre tett szert. Ő volt Feng-Yen mester kedvenc tanítványa, sőt feleségül vette mesterének második legidősebb lányát.

Mikor Ch’ang 20 éves volt, elhagyta Hopei tartományt, hogy Nankingban, Kína legjobb iskolájában, a Kuo-Shu iskolában megtanulja az ország legfontosabb Kung-Fu stílusait. Nagy megtiszteltetést jelentett, ha valakit felvettek ebbe az iskolába, és aki ide akart járni, annak az elképzelhető legszigorúbb vizsgáknak kellett alávetnie magát. Ch’ang nagymesternek ötéves kemény edzésének köszönhetően első próbálkozásra sikerült kiállni ezt a próbát, mégpedig oly meggyőzően, hogy kiképző lett az iskola Shuai-Chiao osztályán. Emellett a stílus mellett otthon volt még a Ching-Ly, lo-Han, Pa-Kua stílusokban, és a Shaolin Kung Fu számos elemében is. Egy hagyományos tornán Ching-Chia Kua-ban a mongol bajnok Hukit is kihívta. A 200 kilós óriás ellen csak dobótechnikákat alkalmazva küzdött, és a hatalmas súlykülönbség ellenére ellenfele minden támadását semlegesíteni tudta, míg végül “tönkreverte”.

Ch’ang nagymester 25 évesen részt vett az 5. Kuo-Shu-Torna selejtező küzdelmeiben Nankingban. Több mint 1000 harcos mutatkozott be itt, köztük a legfontosabb kínai stílusok mesterei. A torna tétje az volt, melyik stílus bizonyul a legjobbnak. Ch’ang nagymester minden ellenfelét legyőzte, “intimellenségével” Lu Chiou-Sheng-gel bezárólagosan, és így a nehézsúly bajnoka lett. Ez volt a legutolsó ilyen típusú torna, ahol minden harcművészet mesterei felléptek, hogy bebizonyosodjék, ki a legjobb köztük. Ezt a versenyt tekintették a legkeményebb kihívásnak, amelyben felmérték egymásközt erejüket, és az egyes harcművészetek minőségét. A torna győztesét mint kikezdhetetlen kínai mestert ismerték el. Dicsőséges győzelme után Ch’ang nagymester nagyon sokat utazott, hogy művészetét Kínán kívül is megismertesse, és hogy különböző stílusok mestereinek segítségével bővítse tudását. Ezen a módon 70 különböző mester speciális technikáit tanulta meg.

A II. világháború alatt Ch’ang nagymester a hadsereg speciális egységeinek képzésében vett részt. Ez az életszakasza oly gazdag anekdotákban, hogy egyedül ezekről könyvet lehetne írni. Ezen a helyen csak ízelítőt nyújtunk ezekből: Kuang-Si börtönében minden ott szolgálatot tevő Judo-specialistával kiállt. Miután minden őrt legyőzött, kiállt a foglyok ellen is, akik megszokták, hogy minden nap Judo edzéseken vegyenek részt. Ch’ang mester mindenkit legyőzött, aki kiállt ellene – kivétel nélkül. Köztük nagy tekintéjű Judo-bajnokok is voltak, mint Hakayama Taido, Hisa Kuma és Hichi Masao.

1948-ban kiírták Shanghaiban az országos bajnokságot, de a háború előtti tornákkal ellentétesen ezen a versenyen már nem engedélyeztek minden stílust. A Shuai-Chiao újabb változtatásaival független versenyt készítettek elő. Más stílusokat, mint a Kuo-Shu-t már nem engedélyezték. A harcosok 32 tartományból és 12 városból érkeztek, 9 kínai csapat és 58 katonai egység tagjai voltak. Ch’ang nagymester, aki akkor 40 esztendős volt, a hadsereget képviselte. Minden ellenfelét könnyűszerrel legyőzte, és ezzel bebizonyította, hogy 15 év után is ő volt a “Number 1”.

Miután a nemzeti bajnokságokat kétszer elnyerte, és számtalan viadalban győzedelmeskedett, Ch’ang nagymester úgy döntött, hogy a tanításnak szenteli magát a Taipei rendőrakadémián, ahol 30 éven át adta tovább tudását. Ezidő alatt ő volt Tajvanban minden nemzeti bajnokság hivatalos felelőse. Ezen kívül a hadsereg és a rendőrség fő kiképzője volt. Tajvanban a Shuai-Chiao-nak több mint 30.000 tagja van, miáltal ez a világ legnagyobb kínai harcművészeti szövetsége.

1975-ben Ch’ang nagymestert meghívták Marokkóba, hogy ott II. hassan király előtt előadást tartson a kínai harcművészetekről. Látogatása során Ch’ang nagymestert kihívta a Királyi Gárda fő kiképzője, 4 danos taekwondo mester. Ch’ang nagymester elfogadta a kihívást. A harc csak néhány másodpercig tartott, Chang nagymester koreai ellenfelét öntudatlan állapotban küldte padlóra. Az eltelt évek szemmel láthatóan nem fakították meg tudását.

1982-ben Ch’ang nagymester megalapította a I.S.C.A.-t, és nagyon sok időt szentelt művészete terjesztésének. Beutazta az egész világot, bemutatókat és szemináriumokat tartott …

1986. június 18-án 78 éves korában hunyt el Ch’ang nagymester. A csodálatot és tiszteletet, mely a harcművészetek ismerői közt világszerte övezi, nem lehet szavakba foglalni. Tajvanban “élő nemzeti kincs”-nek tekintették, és máig ő az egyetlen mester, akinek a piros-fehér-kék (Tajvan nemzeti színei) övet adományozták. Az övet vele együtt eltemették…

Halála után a Shuai-Chiao 10. Dan fokozatát megszüntették, ez szimbolizálja, hogy az olyan mesterek mint Ch’ang nagymester a századunk kezdetén meglévő, a Kung-Furól felhalmozott tudás legalább 60%-át magával vitte a sírba.

Nagyon valószínű, hogy kínai harcművészetek teljes történetében nincs mégegy mester, aki fél évszázadon keresztül veretlen maradt – és itt nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy Ch’ang nagymester egyetlen kihívást sem utasított vissza.

Ch’ang nagymester Gene Chicoine mestert választotta ki, hogy átvezesse a Shuai-Chiao családját a 21. századba. 72 technikát tanított meg neki, védekezések, és támadások kombinációját. Megbízta azzal, hogy minden professzionális Shuai-Chiao kiképzőnek tanítsa meg ezeket a technikákat. Ezek közül a technikák közül 12 nagyon veszélyes, sőt halálos is lehet! Ezért a Shuai-Chiao a legrettegettebb harcrendszerek egyike, amelyet eddig még egy kihívásos harcban sem győztek le. A Shuai-Chiao az egyetlen stílus, amely az ellenfelet valóban “földhöz csapja”.

forrás: http://repulopillango.extra.hu

Stílusvezetőnk

9

Koszogovits Mihály stílusvezető mester (SKAH)

 

Születési hely: Szombathely

Születési idő: 1965.09.01.

Edzés életkora: 2017-ben 35 év (több mint 42 000 edzés óra)

A Shaolin Kung-Fu Association Hungary (SKAH) alapítója (1996).

9

Oktatói minősétései:

– Chang stílusú Shaolin Kung-Fu mester (1998)

– Tzü Wei Shu Kung-Fu mester (2001)

– Chang stílusú Tai Chi Chuan oktató (1995-)

– Kick-Box mester V.dan minősítéssel (1998-2002-2004-2006-2008)
– 1997-től 2017-ig a Berzsenyi Dániel Főiskola és jogutódjai adjunktusa és mestertanára, küzdősportok és harcművészetek szakterülettel.

– 2017-től az ELTE PPK mestertanára 

  9

  Kitüntetései:

  – 2001. március 15. „Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Sport Tagozata” kitüntetés;

  – 2004. december 15. „Vas Megye Örökös Sportbajnoka” kitüntetés; 

  – 2006. április 20. „Sportért és Művészetért” kitűntetés BDF;

  – 2013. január 12. Magyar Tradicionális Kung Fu és Wushu Szakszövetség 2012-es „Év Edzője” díj.

  – „Év edzője díj” Vas megyében nem olimpiai sportág kategóriában: 2009, 2011, 2012, 2013, 2015 évben.

   9

   Versenyzői eredményei:

   Kung-Fu világbajnokság

   2000 – Kung-Fu világbajnok: I. Tradicionális Kung-Fu VB Gevelsberg -72 kg (light-contact)

   IAKSA VB

   1991 – Berlin 5. hely-71 kg (light-contact)

   1995 – Ottawa 2×5. hely -71 kg (semi- és light-contact)

   WAKO VB

   1999 –  Caorle 5. hely -74 kg (light-contact)

   2009 – Villach veterán semi-contact -84 kg 6. hely

   2011 – Skopje veterán light-contact -84 kg világbajnok

   IAKSA EB

   1992 – Hamburg 11. hely -75 kg (semi-contact)

   1994 – Rimini 2×5. hely -75 kg (semi- és light-contact)

   1996 – Graz 2. hely -71 kg (light-contact)

   1996 – Graz 3. hely -71 kg (semi-contact)

   WAKO EB

   2000 – Jesolo 3. hely (semi-contact)

   2010 – Baku veterán light-contact -84 kg Európa – bajnok

   2012 –  Ankara veterán light-contact-84 kg 3. hely

   2012 – Bukarest veterán pointfighting -84 kg 3. hely

   Kick-box országos bajnokság

   1992 – Kick-Box Országos bajnok

   1993 – Kick-Box Országos bajnok

   1994 – Kick-Box Országos bajnok

   1995 – Kick-Box Országos bajnok

   1996 – Kick-Box Országos bajnok

   1997 – Kick-Box Országos bajnok

   1998 – Kick-Box Országos bajnok

   1999 – Kick-Box Országos bajnok

   2000 – Kick-Box Országos bajnok

   2001 – Kick-Box Országos bajnok

   2002 – Kick-Box Országos bajnok

   Kick-box magyar bajnokság

   1999 – Kick-box magyar bajnok -74 kg (light-contact)

   2000 – Kick-box magyar bajnok -69 kg (semi-contact)

   2001 – Kick-box magyar bajnok -69 kg (semi-contact)

   Ch’ang Dung Sheng Shaolin Kung Fu Association Hungary (SKAH)

   skah logo

   Ch’ang nagymester művészete több külföldi mester révén jutott el Magyarországra.  Norbert Pelzl mester (1982-től 1985-ig), Si fu Rudolf Hauner (1987-től 1995-ig), Detlef Lepkes mester (1996-tól napjainkig) – akik mindannyian Hwang Ching Zeng nagymester tanítványai voltak – segítették Ch’ang nagymester művészetének elterjedését Magyarországon. Ezúton is köszönjük ezt mestereinknek!  1981-ig kell visszatekintenünk, amikor is Zsoldos Zoltán – művésznevén Báró – meghonosította Szombathelyen a Ch’ang stílusú shaolin kung fu alapjait. Koszogovits Mihály (stílusvezető) is Zsoldos Zoltán tanítványa volt, majd Zoltán visszavonulása után ő vette át a szombathelyi iskola vezetését 1985-ben.  Az iskola működése teljesen hivatalossá vált, amikor is 1990-ben megalakult a Magyar Kung Fu Szövetség (azóta már Szakszövetség!).

   Az elkövetkezendő években a lelkes és önfeláldozó tanítványok új iskolákat nyitottak az ország különböző pontjain: 

   Iskolák

   1992 – Iker Tamás  – Pécs

   1994 – Bertalan Ákos – Héviz

   1995 – Kaiser Balázs – Mosonmagyaróvár

   1995- Skrapits Péter – Szentpéterfa

   1996 – Bornemissza Péter – Átveszi a Pécsi iskolát

   1999 – Cser István – Csorna

   2001 – Bulgár Bertalan – Átveszi a Mosonmagyaróvári iskolát

   2002 – Solymár Edit – Szeged

   2002 – Korcsmár Péter – Budapest

   2004 – Takács László – Pécsszentlőrinc

   2007 – Cser István – Győr

   Az elnökséget a magyarországi stílusvezető és az instruktorok adják. Ők döntenek a stílust érintő legfontosabb kérdésekben. A Ch’ang stílusú harci művészetek immáron több mint 25 éves múltra tekintenek vissza Magyarországon.